PERSBERICHT Europa op weg naar pionierspositie in satellietnavigatietechnologie: Belgisch-Franse onderzoeker Lionel Ries en Galileo-team slepen European Inventor Award 2017 in de wacht

Embargo: 15 juni 2017, 12.00 uur

  • Lionel Ries (België/Frankrijk), Laurent Lestarquit (Frankrijk), Jean-Luc Issler (Frankrijk), José Ángel Ávila Rodríguez (Spanje) en Günter Hein (Duitsland) krijgen erkenning voor hun aandeel in de ontwikkeling van een technologie met satellietsignalen.
  • Het team heeft bijgedragen tot een grotere nauwkeurigheid van het wereldwijde satellietnavigatiesysteem (GNSS) Galileo in Europa. De technologie bespaart energie en waarborgt de compatibiliteit met andere systemen, zoals GPS.
  • Het Europese team, winnaar in de categorie 'Onderzoek', werd vandaag tijdens de prijsuitreikingsceremonie in Venetië onderscheiden.
  • Benoît Battistelli, voorzitter van het EOB: "De technologie met radiosignalen van dit op-en-top Europese team zal Galileo duidelijk onderscheiden van andere satellietnavigatiesystemen."

Het Europese Octrooibureau (EOB) erkende de Belgisch-Franse ingenieur Lionel Ries, de Franse ingenieurs Laurent Lestarquit en Jean-Luc Issler, hun Spaanse collega José Ángel Ávila Rodríguez en de Duitse Günter Hein met de European Inventor Award 2017 voor de ontwikkeling van twee primaire technologieën met radiosignalen voor Galileo, het Europese wereldwijde satellietnavigatiesysteem (GNSS). Hun ontdekkingen maken Galileo uitzonderlijk nauwkeurig, zorgen ervoor dat de satellieten minder energie verbruiken en waarborgen de compatibiliteit en interoperabiliteit met andere toonaangevende satellietnavigatiesystemen. Galileo zit momenteel in de beginfase en zal straks heel wat nieuwe functionaliteiten en diensten bieden, die het systeem tot 's werelds meest geavanceerde GNSS zullen maken zodra het volledig operationeel wordt in 2020. Het multinationale team werd vandaag tijdens een ceremonie in Venetië onderscheiden in de categorie 'Onderzoek', een van de vijf categorieën van de European Inventor Award.

"De op radiosignalen gebaseerde methodes van dit op-en-top Europese team vormen samen enkele van de belangrijkste technologieën die Galileo onderscheiden van de andere bestaande satellietnavigatiesystemen. Ze leggen de basis voor technologische vooruitgang en economische groei in Europa", aldus Benoît Battistelli, voorzitter van het EOB. "Het toenemende belang van satellietnavigatietoepassingen, zowel in het bedrijfs- als in het dagelijkse leven, maakt de bijdrage van dit team bijzonder waardevol."

De prijsuitreikingsceremonie in het Arsenale di Venezia werd bijgewoond door zo'n zeshonderd prominente gasten uit het politieke milieu, het bedrijfsleven, intellectuele-eigendomsorganisaties en de wetenschappelijke en academische wereld. De ceremonie werd geopend door de voorzitter van het EOB en Carlo Calenda, de Italiaanse minister van Economische Ontwikkeling.

De European Inventor Award is dit jaar toe aan zijn twaalfde editie. De Award wordt jaarlijks uitgereikt door het EOB en onderscheidt opmerkelijke uitvinders uit Europa en alle uithoeken van de wereld, die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan sociale ontwikkeling, technologische vooruitgang of economische groei. De winnaars werden door een onafhankelijke, internationale jury geselecteerd uit meer dan 450 genomineerden (zowel individuele uitvinders als teams) voor de European Inventor Award 2017.

 

Satellietsignalen met golfvormen op maat van de toekomst
Ries, Lestarquit, Issler, Ávila Rodríguez en Hein werden tijdens hun werk in de Galileo Signal Task Force geconfronteerd met tal van buitengewone technische uitdagingen. Zo moesten ze binnen een beperkte frequentieband zeer nauwkeurige plaatsbepalingssignalen genereren, zoals overeengekomen in eerdere onderhandelingen tussen de EU en de VS. Verder moesten de signalen van Galileo compatibel zijn met de Amerikaanse GPS- en de Russische GLONASS-systemen, en mocht Galileo de signalen van die systemen niet verstoren. Tot slot moest ook het energieverbruik van de satellieten beperkt blijven. "Galileo moet uitgroeien tot 's werelds meest nauwkeurige en betrouwbare navigatiesysteem, dat een tot op de centimeter nauwkeurige plaatsbepaling mogelijk maakt," vertelt Ávila Rodríguez. "Om dat te kunnen realiseren, moesten we een superieur signaal creëren dat niemand ooit voor mogelijk had gehouden", aldus Lestarquit.

Het team ontdekte twee technieken met satellietsignalen om die uitdagingen daadwerkelijk aan te pakken – het CBOC-signaal (Composite Binary Offset Carrier) en het Alt-BOC-signaal (Alternative Binary Offset Carrier). Beide technieken werden gepatenteerd door het EOB.

 

Een nieuwe koers voor GNSS
Galileo werd ontwikkeld door de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) onder supervisie van de EU. Het is een onafhankelijk navigatiesysteem onder civiele leiding dat de Europese autonomie moet waarborgen op een domein dat steeds meer aan belang wint. Het systeem zal naar verwachting aanzienlijke economische voordelen bieden: Galileo kan als service enabler – veeleer dan een op zichzelf staande service – de creatie van meerwaarde en werkgelegenheid een extra impuls geven in een groot aantal sectoren, van geneeskunde en transport tot computerwetenschap. Galileo zal in de komende twintig jaar een netto positieve economische impact van naar schatting 90 miljard euro genereren.

Naast het stimuleren van de economische groei zal Galileo ook geavanceerde functionaliteiten en toepassingen bieden voor gebruikers van de naar schatting vier miljard toestellen die momenteel met GNSS verbonden zijn. Dat aantal zal naar verwachting bijna verdubbelen tot zo'n zeven miljard tegen 2019. Via de nauwkeurigere plaatsbepaling – die gedeeltelijk te danken is aan de door Lestarquit en zijn team ontwikkelde technologieën met radiosignalen – kan Galileo zowel bestaande als toekomstige toepassingen ondersteunen: van veiliger en efficiënter vervoer tot multimodale logistiek, een 'smart city'-aanpak en een verbeterde infrastructuurplanning.

"Galileo is een sleuteltechnologie die de komende jaren zal zorgen voor de groei en het ontstaan van geheel nieuwe services, nieuwe banen en toepassingen. Toen we deze signalen ontwikkelden, droomden we ervan om iets voor Europa te bouwen", aldus Ávila Rodríguez. "Ik denk dat dit patent aantoont dat we fantastische dingen kunnen realiseren als de Europese naties samenwerken op de weg naar een gedeelde toekomst."

 

Galileo-team: foto- en videomateriaal

Kort filmpje over de uitvinder (YouTube)

Download HD-filmpjes in uitzendkwaliteit: Engels gedubd, met extra beeldmateriaal en Cleanfeed (Mediatheek van het EOB)

Meer foto-en videomateriaal

Lees meer over de uitvinders

Bekijk de patenten: EP1570287, EP1836778

 

Noot voor de redactie

Video- en beeldmateriaal is beschikbaar op 15 juni 2017

 

  • Kwaliteitsfoto's van de prijsuitreikingsceremonie in Venetië zullen beschikbaar zijn vanaf 11.30 uur in de Mediatheek van het EOB.

 

  • Het EOB stelt vanaf 15.30 uur audiovisueel materiaal van de ceremonie en de winnaars ter beschikking in HD- en SD-kwaliteit in de Mediatheek van het EOB. Dit materiaal kan gratis en rechtenvrij worden gebruikt.

 

  • Meer informatie over de vijftien finalisten van de European Inventor Award (inclusief filmpjes, foto's en tekst) is beschikbaar in de Mediatheek van het EOB.

 

 

 

Over de European Inventor Award

Over het Europees Octrooibureau (EOB)


Contactpersonen bij het Europees Octrooibureau
in München (Duitsland)

Jana Mittermaier
Directeur Externe Communicatie

Rainer Osterwalder
Perswoordvoerder

Europees Octrooibureau
Tel.: +49 89 2399 1820
Mob.: +49 163 8399527
[email protected]
[email protected]

 

Contactpersoon in België
Shepard Fox Communications
Mieke Demeulenaere
Tel.: +32 2 210 02 51
Mob.: +32 471 44 62 07
[email protected]