European Inventor Award 2017: stem nu op uw favoriet en bepaal welke uitvinder met de Publieksprijs naar huis mag

  • Het grote publiek wordt uitgenodigd om online te stemmen en de winnaar van de Publieksprijs te kiezen uit de vijftien finalisten.
  • De Belgisch-Franse onderzoeker Lionel Ries is genomineerd als finalist naar aanleiding van zijn aandeel in de ontwikkeling van de technologie met radiosignalen die wordt gebruikt in het Europese navigatiesysteem Galileo.
  • Online stemmen op uitvinders kan nog tot 11 juni 2017 via www.epo.org/vote en www.facebook.com/europeanpatentoffice.
  • De winnaars van de European Inventor Award 2017 worden bekendgemaakt op 15 juni 2017.
  • De prijsuitreiking wordt live uitgezonden op Innovation TV en op de Facebookpagina van het EOB.

De stemming voor de Publieksprijs van de European Inventor Award 2017 is geopend. Het grote publiek wordt uitgenodigd om online te stemmen en de winnaar van de Publieksprijs te kiezen uit de vijftien finalisten. De winnaar wordt vervolgens bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse prijsuitreikingsceremonie van het Europees Octrooibureau (EOB) in Venetië op 15 juni. De ceremonie wordt live uitgezonden op Innovation TV en op de Facebookpagina van het EOB.

De European Inventor Award wordt jaarlijks uitgereikt door het EOB. De winnaars van de vijf prijscategorieën – Industrie, Onderzoek, Niet-Europese landen, Kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) en Levenswerk – worden door een internationale jury geselecteerd, maar alleen het publiek bepaalt wie met de Publieksprijs naar huis mag.

Stemmen is eenvoudig: online stemmen is voor iedereen mogelijk tot en met 11 juni 2017 via www.epo.org/vote en www.facebook.com/europeanpatentoffice. De vijftien finalisten en hun uitvindingen worden voorgesteld op de website van het EOB, waar iedereen zijn favoriet kan kiezen. Elke stemmer doet mee aan een loting en maakt kans op een prijs – een klein maar innovatief technologisch product. U kunt dagelijks één stem uitbrengen tot de stemming afgesloten is.

De finalisten komen dit jaar uit twaalf landen: Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Marokko, Nederland, Spanje, Zweden, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Vijftien opmerkelijke uitvinders in de running voor de Publieksprijs

In de categorie Onderzoek zijn dit de kandidaten voor de Publieksprijs: het Europese team bestaande uit de Belgisch-Franse ingenieur Lionel Ries, Laurent Lestarquit (Frankrijk), José Ángel Ávila Rodríguez (Spanje), Günter W. Hein (Duitsland) en Jean-Luc Issler (Frankrijk), voor hun uitvinding van de technologie met radiosignalen voor een zo optimaal mogelijke plaatsbepaling in het Europese wereldwijde navigatiesysteem Galileo; de Nederlandse moleculaire geneticus Hans Clevers, voor zijn menselijke organen die in een laboratorium worden gekweekt en veilige medicijntesten buiten het lichaam mogelijk maken; en de Franse immunoloog Sylviane Muller, voor de eerste doelgerichte behandeling die de ontwikkeling van de auto-immuunziekte lupus een halt toeroept.

In de categorie Industrie dingen de volgende finalisten van de European Inventor Award 2017 naar de Publieksprijs: de Zweedse geluidsingenieur Lars Liljeryd, voor de uitvinding van een innovatieve audiocompressietechniek die vandaag wordt gebruikt in de meeste pc's, televisietoestellen en telefoons; het Italiaanse team bestaande uit Giuseppe Remuzzi, Ariela Benigni en Carlamaria Zoja, voor de behandeling van chronische nierinsufficiëntie; en het Nederlands-Oostenrijkse team van Jan van den Boogaart en Oliver Hayden, voor de ontwikkeling van een snelle, nauwkeurige en geautomatiseerde bloedtest voor malaria.

De finalisten in de categorie Niet-Europese landen zijn: James G. Fujimoto (VS), Eric A. Swanson (VS) en Robert Huber (Duitsland), voor hun medische beeldvorming met hoge resolutie (OCT) waarmee artsen kanker, glaucoom, hartaandoeningen en andere ziekten in een vroeg stadium kunnen opsporen zonder invasief onderzoek; de Amerikaanse hartchirurg Waleed Hassanein, voor zijn systeem dat de transport- en transplantatietijd voor gedoneerde organen verlengt; en de Marokkaanse biologieprofessor Adnane Remmal, voor zijn techniek die de doeltreffendheid van antibiotica bij bacteriële infecties vergroot dankzij essentiële oliën uit inheemse planten.

In de categorie Kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) zijn er drie finalisten in de running: de Nederlandse chemicus Gert-Jan Gruter, voor plastic flessen op basis van planten; de Duitse chemicus Günter Hufschmid, voor een 'superspons' gemaakt van gemicroniseerde was om chemische verontreiniging en olielekken op te ruimen; en de Britse uitvinder Steve Lindsey, voor zijn baanbrekende roterende luchtcompressor die het energieverbruik met 20% kan verlagen.

In de categorie Levenswerk maken de volgende uitvinders kans op de Publieksprijs: de Zwitserse ingenieur en ondernemer Elmar Mock, voor de ontwikkeling van een ultrasone kunststoflastechniek die een revolutie teweegbracht in de fabricage van horloges en die aan de basis stond van de Swatch-horloges; de Italiaanse microbioloog Rino Rappuoli, voor de lancering van nieuwe vaccins die gebruikmaken van genomica en standaardvaccinaties geworden zijn voor een groot aantal infecties waaronder meningitis en difterie; en de Duitse moleculaire bioloog Axel Ullrich, voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie geneesmiddelen tegen kanker.

 

Meer informatie over het Europese team met de Belgisch-Franse ingenieur Lionel Ries vindt u op:

http://www.epo.org/news-issues/press/european-inventor-award/2017/lestarquit.html
 

Meer informatie over de Publieksprijs vindt u op:

http://www.epo.org/learning-events/european-inventor/popular-prize.html

https://www.facebook.com/europeanpatentoffice
 

Over de European Inventor Award

De European Inventor Award is een van de meest prestigieuze Europese innovatieprijzen. De Award werd voor het eerst georganiseerd door het EOB in 2006, als erkenning voor individuele en samenwerkende uitvinders wiens pionierswerk een antwoord geeft op enkele van de grootste uitdagingen van onze tijd. De winnaars worden gekozen door een onafhankelijke jury van internationale autoriteiten uit het bedrijfsleven, de politiek, de wetenschap, het academische milieu en de onderzoekswereld. Zij gaan na in hoeverre de voorstellen bijdragen aan de technische vooruitgang, de sociale ontwikkeling, de economische welvaart en de creatie van werkgelegenheid in Europa. Het grote publiek kiest de winnaar van de Publieksprijs. De prijsuitreiking van 2017 vindt plaats in Venetië op 15 juni 2017.

Over het EOB

Met meer dan 7000 werknemers is het Europees Octrooibureau (EOB) een van de grootste overheidsinstellingen van Europa. Het EOB, met hoofdkantoor in München, heeft vestigingen in Berlijn, Brussel, Den Haag en Wenen. Het werd opgericht om de Europese samenwerking inzake octrooien te versterken. Dankzij de gecentraliseerde octrooiverleningsprocedure kunnen uitvinders rekenen op een hoogwaardige octrooibescherming in 42 landen, goed voor een markt van ongeveer 700 miljoen mensen. Het EOB is ook 's werelds grootste autoriteit inzake octrooi-informatie en -onderzoek.

Media

Meer informatie, foto's en video's over de European Inventor Award 2017 vindt u in de Mediatheek van het EOB. Wie een Smart TV heeft, kan de ceremonie op 15 juni 2017 live bekijken op Innovation TV of op de Facebookpagina van het EOB.

Contactpersonen bij het EOB in München (Duitsland):

Jana Mittermaier
Directeur Externe Communicatie

Rainer Osterwalder
Perswoordvoerder
Europees Octrooibureau
T: +49 89 2399 1820
M: +49 163 839 95 27
[email protected]
[email protected]

Contactpersoon België

Shepard Fox Communications
Mieke Demeulenaere
Tel.: +32 2 210 02 51
Mobiel: +32 471 44 62 07
[email protected]